چمدان :  استان ایلام با طبیعت غنی و دامداری، مخلوطی از غذاهای گیاهی و گوشتی را در کنار هم دارد، ایلام هم برای گیاهخواران و هم برای طرفداران زژیم های پروتئین حیوانی، سفره‌ای رنگارنگ و ارگانیک دارد. در ادامه به برخی از این غذاها می‌پردازیم.

جگروز

جگروز به غیر از ایلام در لرستان نیز تهیه می‌شود اما تفاوت‌های کوچکی با شیوه طبخ ایلامی دارد. در ایلام جگر گوسفند را به تکه کوچک کبابی خرد می‌کنند و به سیخ می‌کشند، سپس لایه نازک پیه شکنبه گوسفند را مانند یک تور به صورت یکسره و بدون تکه کردن بر روی سرتاسر جگرها می‌کشند و به آرامی روی ذغال کباب می‌کنند، لایه پیه روی حرارت کم کم آب می‌شود و چربی به خورد جگرها می‌رود. این غذا ممکن است در ابتدا برای کسانی که تاکنون این غذارا امتحان نکرده‌اند و عادت به چربی حیوانی ندارند عجیب به نظر برسد اما حتما امتحان کردن آن را از دست ندهید چرا که مزه بسیار لذیذ آن شما را شگفت زده‌خواهد کرد.

قله ماسوا

این غذا نوعی از طبخ کله پاچه است، در قله ماسوا به کله پاچه پخته شده کشک سابیده شده یا دوغ و پونه با پیاز داغ اضافه می‌کنند.

 

 

شله امیری

این غذای ویژه زمستان در ایلام از اضافه کردن برنج محلی به ماش در حال پخت در آب و سپس افزودن پیاز و روغن و نمک و فلفل  به آن آماده می‌شود.

 

 

دنده پلو

برای پخت این غذا دنده‌ها را از سمتی که چربی دارد بر روغن داغ کف قابلمه می‌چینند و روی آن را برنج آبکش شده می‌ریزند و لابه‌لای برنج را نیز با زیره، پیاز داغ ودارچین طعم دارد می‌کنند.