چمدان: باکو، پایتخت مدرن و ساحلی کشور آذربایجان است که در کنار دریای کاسپین قرار دارد. وقتی به سراغ این شهر می‌روید، ترکیب سنت و مدرنیته در معماری شهر شما را بسیار شگفت زده خواهد کرد. دیدن بافت تاریخی در یک سوی شهر و بافت‌های به روز و اروپایی در بخش دیگر شهر برای شما رویایی خواهد بود. اگر به باکو می‌روید چهار روز وقت بگذارید تا بتوانید به خوبی این شهر تاریخی اروپایی را ببینید. اگر قصدتان تماشای کشور آذربایجان است وقت بیشتری را برای این سفر در نظر بگیرید.

آذربایجان «سرزمین آتش» است و نام آن نیز برگرفته از همین عنوان است. کشور زیبا، فرهنگ غنی و مردمانی مهمان‌نواز. این کشور ۹ منطقه‌ آب‌ و هوایی دارد و جغرافیای آن بسیار متنوع و حیرت‌انگیز است. از شهرهای مطرح آذربایجان که مقصد گردشگران است، می‌توان به باک و«Bakı» پایتخت این کشور، گنجه «Ganja» دومین شهر تاریخی آذربایجان و شکی «Sheki» شهری در نزدیکی مرز گرجستان اشاره کرد.

در بخش اول راهنمای سفر به آذربایجان (باکو) به دلایل اهمیت این سفر و معرفی چند جاذبه این کشور پرداختیم. در بخش دوم جاذبه‌های طبیعی این کشور را معرفی کردیم و در شماره سوم جاذبه‌های مهمترین شهر آذربایجان یعنی باکو را معرفی کردیم. در این شماره به غذاها این کشور تاریخی می‌پردازیم تا اگر به باکو و شهرهای دیگر آذربایجان رفتید با دانش بیشتر غذاهای بومی را انتخاب کنید.

  ۱۱ جاذبه دیدنی باکو | قایق‌سواری در ونیز کوچک نزدیک ایران | از شعله‌های معروف تا موزه نظامی گنجوی و قدم زدن در شهر قدیمی باکو
  ۹ دلیل برای سفر به آذربایجان ؛ سرزمین آتش | تجربه تماشای آتشفشان‌های گِلی و آتشکده‌های باستانی | خیابان‌هایی که میزبان فرمول یک است
  ۷ جاذبه‌ طبیعی آذربایجان | پارک‌های ملی آذربایجان؛ از ثبت در یونسکو تا رکوردهای گینس | زلزله‌ای که خالق بهشت در گنجه شد!

غذاهای آذربایجان برگرفته از غذاهای ایرانی، ترکی و نواحی حاشیه‌ مدیترانه است. پایه‌ اصلی این غذاها گوشت و به‌خصوص گوشت گوسفند است و نحوه‌ پخت آن‌ها از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

لیست بهترین غذاهای آذربایجان

 

PlovیاPilaf | غذای محبوب و سنتی آذربایجان است که از برنج طعم‌دارشده با زعفران، گوشت سرخ‌کرده، سبزیجات و گیاهان معطر تهیه می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

پلو یکی از متنوع‌ترین غذاهای آذربایجان است که بیش از ۴۰ نوع مختلف دارد. نام‌های مختلفی دارند که با ترکییبات مختلفی از برنج ساخته می‌شوند. برخی از انواع آن را در زیر بشناسید:

* کورما پلو (Kourma plov): پلو گوشت گوسفند با پیاز

* چیلو پلو (Chilov plov): لوبیا پلو با ماهی

* سبزی قورمه پلو (Sabzzi Qovurma plov): پلو با گوشت گوسفند

*  تویوغ پلو (Toyug plov) یا پلو مرغ

* شیرین پلو (Shirin plov) که با میوه های خشک درست می‌شود

* سیودلی پلو (Syudli plov): برنج پخته شده با شیر

* ششریانچ پلو (Sheshryanch plov) پلو شش رنگ، تخم مرغ با ته دیگ پیازچه و پیاز سفید

 

کباب | کبابِ آذربایجان، بیشترین تشابه را به کباب‌های مدیترانه و اروپای شرقی دارد. از معروف‌ترین کباب‌های این کشور می‌توان «Lyulya» را نام برد که از گوشت قیمه‌ شده و طعم‌دار تهیه می‌شود.

کباب و ششلیک از بهترین غذاهای آذری هستند. دستور پخت این کباب‌ها تفاوت کمی با دستور آنها در ایران دارد و نوع خاص و متفاوتی از کباب برای ایرانی‌ها محسوب می‌شوند. معروف ترین کباب باکو لایولیا کباب است که گوشت کوبیده و طعم‌دار شده با ادویه خاص در سیخ پخته و سرو می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

کوفته بزباش | این غذا، آب‌گوشتی است از کوفته‌های بزرگ به‌ همراه سیب‌زمینی، لوبیا و قلمِ گوسفند تشکیل می‌شود که گاهی در آن از آلو برقانی نیز استفاده می‌کنند.

سه نوع آبگوشت خوشمزه در آذربایجان و باکو تهیه میشود که اکثرا همان چیزی است که ما در ایران می‌بینیم اما در برخی روغن فراوان، سیب زمینی و ظرف غذا تفاوت دارند. آبگوشت پی‌تی و آبگوشت بزباش آذری از معروف‌ترین آنها هستند.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

دلمه | در آذربایجان حدود ۲۵ نوع دلمه وجود دارد که در نواحی مختلف، شکل‌های متفاوتی از آن طبخ می‌شود. مواد اصلی این غذا گوشت چرخ‌کرده و انواع ادویه است که آن‌ها را در بادمجان، برگ مو، کلم و یا فلفل می‌پیچند.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

دوشبارا Dushbara | در این غذا گوشت ریزشده را با پیاز و گوجه مخلوط و داخل خمیر می‌پیچند. سپس آن‌ را در آب‌گوشت پخته و با نعنای خشک‌شده، سرکه‌ انگور و سیر سرو می‌کنند.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

Dovga | این غذا نوعی سوپ است و از غذاهای قدیمی آذربایجان به‌حساب می‌آید. دوغ، برنج، نخود و سبزیجات معطر مواد مورد استفاده در این آش است که به دو صورت گرم و سرد سرو می‌شود. برخی نیز آن را سوپ ماست می‌گویند که با تره فرنگی، اسفناج، برنج، نخود و کوفته‌های گوشتی کوچک که از گوشت گوسفند درست شده‌اند، پخته می‌شود و به صورت سرد و یا گرم در فصول مختلف سرو می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

قوتاب یا ختاب (Qutab) | ختاب نوعی پنکیک است که با گوشت، اسفناج و پنیر پر می‌شود و همراه با نوعی شیره‌ خوش‌طعم و دوغ، سرو می‌شود.

قوتاب نوعی نان پهن است که داخل آن را با مواد مختلفی مانند گوشت، اسفناج، پنیر و کدو تنبل پر می‌کنند و بسیار پرطرفدار است. در ایران هم، در مناطق آذربایجان چنین غذایی پخت می‌شود که به آن ختاب می‌گویند. نان قوتاب از خمیری که با آرد، آب، تخم مرغ و نمک درست می‌شود، تهیه شده و به شکل هلالی تا کرده و سپس هر دو طرف آن را سرخ می‌کنند. قوتاب معمولا با ماست محلی، سبزی و سماق سرو می‌شود. اگر شما هم دوست دارید این خوراکی لذیذ را امتحان کنید، در سفر به آذربایجان سری به رستوران‌های باکو بزنید که یکی از باکیفیت‌ترین قوتاب‌های آذربایجان را عرضه می‌کنند.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

لاوانگی Lavangi | این غذا مخصوص نواحی جنوبی آذربایجان است و از غذاهای مورد علاقه‌ مردم این کشور است. غذای فوق نوعی مرغ و یا ماهی شکم‌پر و بریان‌شده است که با مخلوطی از گردو، پیاز و میوه‌های خشک تهیه می‌شود.

لاوانگی مرغ و ماهی شکم پر هم که داخل آن را با کشمش، پیاز و گردو و سبزیجات و سایر پر می‌کنند یک غذای لذیذ و خوشمزه در آذربایجان محسوب می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

Khamrashi | نوعی سوپ آذری است که از کوفته‌ گوشت، نودل و لوبیا تهیه می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

بالیغ Baliq | غذای محبوب آذری‌ها که در آن ماهیِ به سیخ کشیده‌ شده را سرخ می‌کنند و همراه با نوعی سس ترش که از آلو برقانی تهیه می‌شود، سرو می‌کنند.

ماهی یا بالیغ و لاوانگی از بهترین غذاهای آذربایجان به خصوص شهرهای ساحلی است که با سس ترش آلو سرو می‌شود. لاوانگی مرغ و ماهی شکم پر هم که داخل آن را با کشمش، پیاز و گردو و سبزیجات و سایر پر می‌کنند یک غذای لذیذ و خوشمزه در آذربایجان محسوب می‌شود.

غذاهای آذربایجان - غذاهای باکو - در باکو چه بخوریم - بهترین غذاهای باکو - در آذربایجان چی بخوریم - در باکو چی بخوریم - خوردنی های باکو - خوردنی های آذربایجان

 

شیرینی‌های باکو

معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین شیرینی باکو و کشور آذربایجان شکر بورا است. در تهیه این شیرینی بادام پوست گرفته و خرد شده، شکر، پودر هل و آب برای پر کردن داخل شیرینی و کره، آرد، تخم مرغ و آب سرد برای تهیه خمیر آن استفاده می‌شود. قطاب هم یکی از میان وعده‌های فوق العاده لذیذ باکو است. در این شهر حدود ۵ نوع قطاب خوشمزه وجود دارد. باقلواهای خوشمزه‌ای را نیز در باکو می‌توان تجربه کرد.