چمدان: رابطه میان خوراک و محیط زندگی مردم هر منطقه، سبب شده که تنوع جغرافیای و فرهنگی در یک کشور به تنوع غذایی نیز بیانجامد. از این روست که به هر کجای ایران که سفر می‌کنیم دلمان می‌خواهد مز‌های ویژه آن اقلیم را امتحان کنیم و حتی با خود به شهرمان بیاوریم تا مدت‌ها بتوانیم از آن استفاده کنیم یا این مزه‌های تازه را به عنوان سوغاتی به دیگران هدیه دهیم.

کرمانشاه یکی از آن سرزمین‌هایی است که خوراکی‌های خوشمزه و ویژه‌ای برای سوغاتی دارد که اغلب انواع تازه و اصل آن را تنها می‌توان از همین استان خریداری کرد.

نان برنجی 

نان برنجی كه معروف‌ترین سوغاتی كرمانشاه به حساب می‌آید، معمولا به دو صورت زعفرانی و ساده با آرد برنج، تخم مرغ، شکر، روغن، هل و گلاب پخته می‌شود‌‌. این شرینی كوچك و معطر بسیار ترد است و موقع خوردن آن باید بسیار مواظب بود كه خرد نشود، شاید كمتر كسی بداند كه دانه‌های سیاهی كه به عنوان تزئین همیشه بر روی نان برنجی می‌بینیم تخم خرفه است كه به عنوان یك داروی گیاهی نیز مورد استفاده قرار می‌‍‌گیرد.

 

نان برنجی كه معروف‌ترین سوغاتی كرمانشاه به حساب می‌آید، معمولا به دو صورت زعفرانی و ساده با آرد برنج، تخم مرغ، شکر، روغن، هل و گلاب پخته می‌شود‌‌

 

كاك

كاك اصل را در فقط در كرمانشاه می‌توانید پیدا كنید. این شیرینی لطیف از یك لایه خمیر بسیار نازك كه چند بار به دور خود پیچیده شده درست‌ می‌شود و بر روی آن مخلوط هل، پودر قند و پودر بادام می‌پاشند با وسیله‌ای به نام ساج درست می‌شود. ساج در واقع صفحه‌ای محدب و فلزی‌ است كه خمیر را بر روی آن پهن می‌كنند و روی حرارت قرار می‌دهند. ساج این قابلیت را دارد كه خمیر بسیار نازك را بدون آنكه به ظرف بچسبد یا تكه تكه شود، بر روی آن بپزند.

روی کاک مخلوط هل، پودر قند و پودر بادام می‌پاشند و با وسیله‌ای به نام ساج درست می‌شود

 نان خرمایی

تهیه شیرینی با خرما در بسیاری از شهرهای ایران رواج دارد اما جالب است كه هر شهر به شیوه خود با خرما شیرینی می‌پزد و به همین خاطر در ایران با طیف گسترده‌ای از شیرینی‌های خرمایی روبرو هستیم. نان خرمایی كرمانشاهی یكی از معروف ترین شیرینی‌های خرمایی در ایران است كه با روغن حیوانی پخته می‌شود. این شیرینی از خمیرهایی نرم كه با خرمای له شده پرشده‌اند درست می‌شود.

نان خرمایی از خمیرهایی نرم كه با خرمای له شده پرشده‌اند درست می‌شود

 

نان بژی

در پخت بژی از شیر، آرد گندم، تخم مرغ، روغن حیوانی، رازیانه و شكر استفاده می‌كنند. این شیرینی كه در روغن فراوان سرخ می‌شود كمتر از دیگر سوغاتی‌های خوراكی ذكر شده، معروف است بنابراین می‌تواند یك سوغاتی جدید از كرمانشاه برای مردم دیگر شهرها به حساب بیاید.

در پخت بژی از شیر، آرد گندم، تخم مرغ، روغن حیوانی، رازیانه و شكر استفاده می‌كنند

نان برساق

خمیر این نان را با تخم مرغ، آرد، دارچین، پودر گردو، شیر و زردچوبه آمده می‌كنند و بر روی ساج می‌پزند. هر كس به سلیقه خود می‌تواند روی آن سیاه دانه، پودر پسته یا گردو بریزد.

نان برساق؛ خمیر این نان را با تخم مرغ، آرد، دارچین، پودر گردو، شیر و زردچوبه آمده می‌كنند

 

روغن كرمانشاهی

این سوغاتی پرطرفدار كرمانشاه از شیر گاو یا گوسفند به دست می‌آید. در واقع پس از آنكه شیر را به ماست تبدیل كردند آن را دوغ می‌كنند و سپس درون مشك می‌ریزند و آنقدر تكان می‌دهند تا تكه‌های كره از آن جدا شود سپس با حرارت دادن این كره‌ها و تبخیر آب آن كره تبدیل به روغن می‌شود.

روغن كرمانشاهی؛ سوغاتی پرطرفدار کرمانشاه